Διατροφή

Διατροφή

Mε ποια σειρά και ποια φαγητά να του δώσω;

Δεν υπάρχει κανόνας που να ορίζει την σειρά της εισαγωγής της κάθε διατροφικής ομάδας στο διαιτολόγιο του παιδιού. Ανάλογα με τις ανάγκες του βρέφους και τις συνθήκες, άλλες φορές προτιμάμε να ξεκινήσουμε με κρέμα δημητριακών ή χορτόκρεμα ή φρουτόκρεμα ή ακόμα και με κρέας ή αυγό ή ψάρι.

Τα μοναδικά πράγματα που προτιμούμε να μην φάει ένα μωρό μικρότερο του έτους είναι το μέλι (κίνδυνος αλλαντίασης), το αλάτι (επιβαρύνουμε την λειτουργία των νεφρών), η ζάχαρη (προδιαθέτουμε για παχυσαρκία) και το πλήρες-μη εξανθρωπισμένο αγελαδινό(μεγάλο πρωτεΐνικό φορτίο για τα νεφρά, χαμηλό σίδηρο κλπ) ή κατσικίσιο γάλα(κίνδυνος για μεγαλοβλαστική αναιμία).

Όλα τα υπόλοιπα φαγητά μπορούμε να τα δώσουμε στο μωρό μας το μεγαλύτερο των 6μηνών, χωρίς περιορισμό. Η μόνη προτροπή που σας κάνω είναι κάθε καινούργιο τρόφιμο να το δοκιμάζετε για μερικές μέρες πριν να θεωρήσετε ότι δεν πειράζει το παιδί μας. Δεν σταματάμε όσα έχουμε δοκιμάσει ήδη και ξέρουμε ότι δεν μας πειράζουν, απλώς κάθε μέρα θα έχουμε μόνο ένα καινούργιο τρόφιμο. Για παράδειγμα, εάν δοκιμάζουμε πρώτη φορά κοτόπουλο θα το προσθέσουμε στις κρέμες που ήδη δίνουμε (λαχανικών, φρουτόκρεμα ή/και δημητριακών), όμως για 4-5 μέρες το καινούργιο μας φαγητό θα είναι μόνο το “κοτόπουλο”.

Η κρέμα δημητριακών αποτελεί σημαντική πηγή θερμίδων καθώς και σίδηρου (όλες πλέον του εμπορίου είναι εμπλουτισμένες με σίδηρο). Συνήθως, ξεκινάμε με ρύζι (ρυζάλευρο βανίλια ή σκέτο βανίλια σημαίνει ρύζι μαζί με αγελαδινό γάλα σε σκόνη, οπότε προσθέτουμε μόνο νερό- το σκέτο ρυζαύλευρο είναι μόνο ρύζι σκόνη οπότε το παρασκευάζουμε με το γάλα του μωρού), στην συνέχεια (μετά τουλάχιστον 4-5μέρες) ακολουθούν ένα-ένα η βρώμη (το γνωστό Quaker ή νιφάδες βρώμης), το καλαμπόκι (στην φυσική του μορφή ή το άνθος αραβοσίτου), το κριθάρι και τελευταίο το σιτάρι(η φαρίνα) και ο συνδυασμός δημητριακών ή μπισκοτόκρεμα. Οδηγίες για την παρασκευή τους αναγράφονται απλά και αναλυτικά στις συσκευασίες. Σας συμβουλεύω το συντομότερο δυνατό να περάσετε από τις κρέμες του εμπορίου στην φυσική μορφή των δημητριακών (πχ το ρύζι και το καλαμπόκι αλεσμένα με τα λαχανικά, την βρώμη ωμή με τα φρούτα και το σιτάρι σαν μακαρόνια)

Τα λαχανικά τα δίνουμε αλεσμένα ή λιωμένα αφού πρώτα τα βράσουμε. Και εδώ ισχύει ο κανόνας της εισαγωγής ένα-ένα. Προτιμάμε να αρχίσουμε με ήπιες γεύσεις όπως πατάτα, κολοκύθι, μπιζέλι και καρότο, ενώ σπανάκι, παντζάρι, ραπανάκι, γογγύλια και φρέσκα φασολάκια είναι καλύτερα να δίνονται μετά τον 6ο μήνα (μπορεί να προκαλέσουν μεθαιμοσφαιριναιμία στο μικρό βρέφος) και να καταναλώνονται άμεσα, χωρίς να παραμένουν στο ψυγείο. Η αρχή γίνεται πάντα με μικρές ποσότητες 1-2 τεμαχίων λαχανικών εποχής, π.χ. 1-2 μικρές πατάτες ή 2 καρότα ή 2-3 κολοκυθάκια και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα- ένα, ανά 4-5 μέρες, τα υπόλοιπα. Αφού τα πλύνουμε καλά τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα αφήνουμε να βράσουν σε αρκετό νερό περίπου 1 ώρα (ανάλογα με το πόσο σκληρά είναι). Έπειτα τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε λίγο ρυζάλευρο (εφόσον έχουμε ήδη δοκιμάσει το ρυζάλευρο) για να “δέσει” η χορτόκρεμα, καθώς και 1-2 κουταλάκια λάδι και λεμόνι. Δεν προσθέτουμε αλάτι, μπαχαρικά ή ζάχαρη στην τροφή του μωρού μας.

Η φρουτόκρεμα είναι απαραίτητη πηγή υδατανθράκων και βιταμινών. Πάντα εισάγοντας ένα φρούτο την φορά, χρησιμοποιούμε φρούτα εποχής προτιμώντας για αρχή αχλάδι, μήλο, βερίκοκο, γιαρμά ή μπανάνα και τελευταίο το πορτοκάλι. Αρχίζουμε πάλι με ένα φρούτο το οποίο το πολτοποιούμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε αν θέλουμε λίγο ρυζάλευρο και χορηγούμε μικρή ποσότητα αυξανόμενη προοδευτικά. Μετά από 4-5 μέρες δοκιμάζουμε καινούριο φρούτο ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Η κρεατόσουπα είναι η επόμενη τροφή, για την οποία χρησιμοποιούμε 100 γρ μοσχαρίσιο κρέας ή κοτόπουλο, κουνέλι, αρνί, χωρίς λίπος ή δέρμα, χορταρικά εποχής (εφόσον τα έχει ήδη δοκιμάσει), 1-2 κουταλάκια λάδι, λίγο λεμόνι και ρυζάλευρο. Δοκιμάζουμε όπως πάντα το κάθε κρέας χωριστά για 5 μέρες – αφού δοκιμάσει προοδευτικά όλα τα είδη τα εναλλάσσουμε καθημερινά.

Μετά ακολουθεί η ψαρόσουπα με ψάρι μετρίου μεγέθους, μπαρμπούνι, σαργό, λυθρίνι, μπακαλιάρο, κοκκινόψαρο, τσιπούρα, γλώσσα αλλά και οποιοδήποτε άλλο άπαχο ψάρι, και παρασκευάζεται όπως η κρεατόσουπα.

Το αυγό μπαίνει και αυτό σταδιακά στην δίαιτα, αρχικά ο κρόκος (μπορούμε ήδη από τον 6ο μήνα) σε μικρή ποσότητα, η οποία αυξάνει σιγά-σιγά, ώστε σε ~1 βδομάδα να λαμβάνεται ολόκληρος και στην συνέχεια και το ασπράδι. Εάν το παιδί μας δεν έχει παρουσιάσει καμία αλλεργία και δεν φαίνεται να τον/την ενοχλεί ο κρόκος μπορούμε και νωρίτερα από τον πρώτο χρόνο χωρίς κανένα πρόβλημα να δώσουμε ολόκληρο το αυγό (παλιότερα ήταν από τις τροφές που ξεκινούσαν να ταΐζουν τα παιδιά). Πρέπει να βράζεται καλά για τουλάχιστον 6λεπτά ώστε να μην είναι μελάτο-ωμό (είναι ακόμα υπαρκτός ο κίνδυνος για την “γρίπη των πτηνών” μια σοβαρή ασθένεια της οποίας η θνητότητα αγγίζει το 40%!) και να δίνεται καθημερινά μέχρι το 2ο έτος και στην συνέχεια 2-3φορές/βδομάδα. Μην απογοητευτείτε εάν δεν του αρέσει από την αρχή το αυγό, όπως και με τις υπόλοιπες τροφές μην το ζορίσετε, αφήστε να περάσουν μερικές μέρες και μετά ξαναδοκιμάζετε. Μια έξυπνη λύση είναι να το “κρύψετε” μαζί με άλλες τροφές. Όσο και αν σας φαίνεται απίστευτο τα μωρά τρελαίνονται για το αυγό στην …φρουτόκρεμα!

Κλείνω επαναλαμβάνοντας ότι τα παραπάνω είναι απλές προτάσεις. Μπορείτε να εισαγάγετε τις τροφές με όποια σειρά θέλετε, αρκεί να θυμάστε να έχετε 1 μόνο καινούργιο φαγητό κάθε μέρα (και για τις επόμενες 4-5μέρες). Αυτό που συμβουλεύω τους γονείς στο ιατρείο μου είναι να αποφασίζουν ποιο θα είναι το επόμενο τρόφιμο ανάλογα με:

  1. την προσβασιμότητα σε φρέσκα υλικά. Αν σας έφεραν σπιτικά κολοκύθια ή πορτοκάλια για το μωρό δώστε τα, μην περιμένετε πότε θα έρθει η ώρα τους σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
  2. την κινητικότητα του εντέρου του μωρού. Τα φαγητά που παραδοσιακά δίνουμε “πρώτα”, είναι αυτά που χρησιμοποιούσαμε στην διάρροια (ρύζι->”λαπάς”, βραστή πατάτα και καρότο, μπανάνα και μήλο). Αν λοιπόν το μωρό μας μετά το ρυζάλευρο έχει 3-4 μέρες να ενεργηθεί, μην συνεχίσετε με πατάτα ή μπανάνα, δώστε του κολοκύθι, ακτινίδιο ή βρώμη.
About Author