Κάθε φορά που το μωρό πρόκειται να θηλάσει πρέπει προηγουμένως να καθαρισθεί στις μηρογεννητικές περιοχές. Ανεξάρτητα αν πρόκειται για κορίτσι ή αγόρι, πλένεται με άφθονο νερό αφού προηγουμένως αφαιρεθούν τα κόπρανα από το δέρμα με μωρομάντηλο ή χαρτί τουαλέτας.
Ακολουθεί στέγνωμα της περιοχής που γίνεται με πολύ επιμέλεια γιατί το στεγνό δέρμα είναι εξίσου σημαντικό με το καθαρό δέρμα. Βάλτε λίγη προστατευτική κρέμα, φορέστε του την πάνα και μπορεί να πιεί το γάλα του. Μην καλύπτετε με πάνα ή με κρέμα βρεγμένο δέρμα. Δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο πολύ καλές συνθήκες για ανάπτυξη παρατρίμματος και μυκήτων.
Το γενικό μπάνιο του μωρού γίνεται κατά προτίμηση βράδυ για να κοιμάται πιο ήρεμο και γιατί το βράδυ έχετε σίγουρα και κάποια βοήθεια. Αυτή τη βοήθεια την χρειάζεστε, ιδιαίτερα στην αρχή που είσαστε αρκετά αδέξια. Αφού του πλύνετε το κεφάλι και το σώμα, φροντίστε να μην μείνουν σαπουνάδες, ιδιαίτερα στις πτυχές (μασχάλες, πίσω από το πτερύγιο του αυτιού, το λαιμό, τις μηρογεννητικές πτυχές, καθώς επίσης σκουπίστε τα νερά από τις πτυχές με επιμέλεια.
Μην ανησυχείτε για την είσοδο νερού στον ακουστικό πόρο. Με μία μπατονέτα, τελειώνοντας, αφαιρείτε την υγρασία από αυτή την περιοχή. Όταν χρησιμοποιείτε μπατονέτα ή θα έχετε τις ειδικές που φαρδαίνουν στο τέλος ή αν έχετε τις κοινές, να βλέπετε το μισό βαμβάκι έξω από τον ακουστικό πόρο.
Το γάλα σας είναι πολύ υψηλής ποιότητας κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες, είναι όμως λίγο για να καλύψει τις ανάγκες σε υγρά. Για το λόγο αυτό κάνετε υπομονή για το πρώτο 10ήμερο και θηλάζετε κάθε φορά που ζητάει τροφή Φροντίζετε να μένει 10-12΄σε κάθε μαστό και να βγάζει τον αέρα που υπάρχει στο στομάχι (ερυγή) μετά τον πρώτο μαστό. Αν η ερυγή δεν είναι δυνατή μετά τον πρώτο μαστό, βάλτε το να ξαπλώσει με το σώμα λόγο υπερυψωμένο σε σχέση με τα πόδια ή βάλτε το σε καθισματάκι. Μην επιμένετε να έχει ερυγή στο τέλος του φαγητού, αρκεί να έχει ενδιάμεσα.
Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης
Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής