Αποθήκευση μητρικού γάλακτος

Αποθήκευση μητρικού γάλακτος

Πως να αποθηκεύω το γάλα μου αφού το αντλήσω με το θήλαστρο;

Για την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος για μελλοντική χρήση ισχύει ότι:

  • φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να μείνει για 4 με 6ώρες
  • για μέχρι 24ώρες μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία μέχρι ~15ο C (σε ψυγειάκι με ψύχτρες)
  • για μέχρι 8 μέρες μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο (θ <4ο C )
  • για μέχρι 3μήνες με 6μήνες στην κατάψυξη (θ <-17ο C ) του ψυγείου μας ( όταν το μωρό είναι άρρωστο ή πολύ πρόωρο προτιμάμε να χρησιμοποιούμε γάλα που έχει καταψυχθεί για λιγότερο από 3μήνες)
  • για 6 μήνες (προτιμότερο) αλλά και μέχρι 12 μήνες (αποδεκτό) σε καταψύκτη (θ<-20) που δεν ανοιγοκλείνει συχνά

 

Αφού αποψύξουμε σταδιακά το κατεψυγμένο γάλα, από πάγο (στερεό) σε υγρό γάλα, το διατηρούμε στο ψυγείο για μέχρι 24ώρες. Η διαδικασία απόψυξης δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 12 ώρες.

  • Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε φρέσκο γάλαή αλλιώς το “παλιότερο” από το κατεψυγμένο.
  • Μην αφήνετε το αποψυγμένο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μην ξανά-καταψύχετε το αποψυγμένο γάλα.
  • Εάν το μωρό πιει από το γάλα, δεν του ξαναδίνουμε από το ίδιο, πρέπει να το πετάξουμε. Είναι λοιπόν προτιμότερο να αποθηκεύουμε το γάλα σε μικρότερες ποσότητες (δηλαδή σε συσκευασίες των 40 με 50 ml ή ακόμα και σε παγοκυψέλες που χωράνε περίπου 10 ml), ώστε να μην αναγκαζόμαστε να το πετάμε.
  • Γνωρίζοντας ότι το μητρικό γάλα μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου για 4 με 6 ώρες, ένας έξυπνος τρόπος εξοικονόμησης γάλατος είναι η θηλάζουσα να χρησιμοποιεί αντί για επιθέματα κάτω από το στηθόδεσμο, “διαμορφωτές θηλής” ή “κοχύλια”. Το γάλα που συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού από τον άλλο μαστό, αλλά και μέσα στην ημέρα, ενώ η μητέρα ασχολείται με άλλα πράγματα, μπορούμε να το συλλέγουμε και στην συνέχεια να το καταψύχουμε σε θήκες για παγάκια (με καπάκι για να μην έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα, χωρίς να το γεμίζουμε ως επάνω, για να αποφύγουμε την υπερχείλιση). Μόλις η θήκη γεμίσει με παγάκια από γάλα (θυμίζω κάθε παγάκι είναι περίπου 10 ml), μπορούμε να τα αδειάσουμε σε μια σακούλα ψύξης τροφίμων, αναγράφοντας τις ημέρες συλλογής. Έτσι, έχουμε μερίδες των 10ml, για να συμπληρώνουμε στα γεύματα που ετοιμάζουμε στο μωρό ώστε να μη σπαταλάμε μητρικό γάλα (π.χ. αν το μικρό μας πίνει συνήθως 80-90ml αποψύχουμε 50ml και προσθέτουμε 3-4 παγάκια γάλατος, αντί να αποψύχουμε 100 ή 150ml και να πετάμε όσο δε πιεί). Μάλιστα, πρόκειται για γάλα που θα πήγαινε χαμένο καθώς απλώς θα το πετούσαμε με το επίθεμα!
  • Όταν βάζετε μητρικό γάλα στο ψυγείο, να το βάζετε στο πίσω μέρος(όχι κοντά στην πόρτα), ώστε να μην επηρεάζεται εύκολα από το συχνό άνοιγμα και κλείσιμο. Σε περίπτωση που αντλήσατε σχετικά μικρή ποσότητα και θέλετε να προσθέσετε και άλλο μητρικό γάλα από επόμενη άντληση πριν το καταψύξετε, φροντίστε να μην αναμίξετε φρέσκο-ζεστό γάλα στο κρύο-ήδη στο ψυγείο- γάλα. Τοποθετήστε για 1-2 ώρες το πιο πρόσφατα αντλημένο μέσα στο ψυγείο, ώστε να έρθουν στην ίδια θερμοκρασία, και στην συνέχεια τα αναμιγνύεται πριν τα καταψύξετε.
  • Να γεμίζετε μέχρι ¾ , έτσι ώστε να έχει περιθώριο αύξησης όγκου όπως θα παγώνει το γάλα.
  • Δεν χρειάζεται να είναι αποστειρωμένο το σακουλάκι ή το δοχείο στο οποίο καταψύχουμε και αποθηκεύουμε το μητρικό γάλα.
  • Να θυμάστε να βάζετε ετικέτες με την ημερομηνία άντλησης καθώς και πιθανά σχόλια (πχ φάρμακα που έπαιρνε η μαμά κατά την άντληση).
About Author